ZEVEN KEER HETZELFDE? Allerminst.
Bijna alle zepen bevatten deze basis: olijfolie, bio-kokosolie en duurzame palmolie.
Daarnaast een extra fijne olie zoals amandelolie, rijstolie, camelina-olie, avocado-olie, koolzaadolie, ricinusolie, druivenpitolie, zonnebloemolie... ik experimenteer nog steeds met nieuwe oliën.
Daarnaast een extra fijne olie zoals amandelolie, rijstolie, camelina-olie, avocado-olie, koolzaadolie, ricinusolie, druivenpitolie, zonnebloemolie... ik experimenteer nog steeds met nieuwe oliën.
De kers op de taart is een beetje cacaoboter of karitéboter.
En niet te vergeten: bijenwas. Een natuurlijk anti-bacterieel ingrediënt dat de zeep lekker hard maakt. Als het kan komt het rechtstreeks van de lokale imker, ongeraffineerd en geel van kleur.
En niet te vergeten: bijenwas. Een natuurlijk anti-bacterieel ingrediënt dat de zeep lekker hard maakt. Als het kan komt het rechtstreeks van de lokale imker, ongeraffineerd en geel van kleur.
De geuren in de zeep zijn afkomstig van etherische oliën. Sommige geuren blijven beter overeind in zeep dan andere. Aromatherapie of de kennis van geuren is een heel apart vak. Zoals parfumeurs weten, zijn basisnoten zoals patchouli, ceder, musk, vanille en vetiver blijvers, ze ondersteunen de middelnoten en de hogere geurnoten. Los daarvan is het toevoegen van dure etherische oliën aan cold process zeep een delicate zaak. Elke etherische olie heeft een ander 'brandpunt'. Soms kan een geur al op lage temperatuur opbranden en dus verdwijnen. Hoe kouder je geuren toevoegt aan de zeepmassa, hoe beter. Gaat de zeep na het gieten in gelfase, dan wordt ze opnieuw erg warm. Keuzes, keuzes...
Naarmate de zeep rijper wordt of uithardt, vervaagt de geur ook. Maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de zeep vermindert. Integendeel. De glycerine, én de extra weldoende oliën en vetten blijven hun werk doen. Ze reinigen de huid in alle zachtheid, en werken bovendien hydraterend en verzorgend. Met deze zeep kan je je wassen en insmeren tegelijk. Vooral met de lotion bar! Deze schuimt niet zo hard maar voelt crèmig aan.
Het kleuren van de zeep gebeurt zo veel mogelijk op natuurlijke wijze: met klei of een maceraat van zaden en wortels, thee, kruiden... Heel af en toe een oxide-poeder.
Soms gebruik ik speciale ingrediënten, zoals een verse geplette banaan, yoghurt, paardenmelk, koffie, zout, maanzaad, honing, cacaopoeder, kaneel, kurkuma, of havermoutvlokjes. Mijn volgende experiment zal met wortel zijn.
Elke zeep krijgt een etiket met daarop alle ingrediënten. Belangrijk voor wie allergisch is aan bepaalde toevoegingen. Altijd eerst lezen dus, en liefst het etiket bewaren. Voor kleine kinderen kies je een zeep zonder veel geuren en kleuren, met bijvoorbeeld amandelolie.
Reacties