Doorgaan naar hoofdcontent

wat is zeep?



Zeep is het resultaat van een chemische reactie tussen vet en loog. Vetten kunnen van dierlijke oorsprong zijn (vb ossewit of reuzel) of plantaardig (vb olijfolie). Loog is een oplossing van Natriumhydroxide in water. NaOH is een sterk basische stof, bij ons beter bekend als caustische soda.
Elk vet heeft een verschillende "verzepingsfactor", heeft dus meer of minder loog nodig om volledig te kunnen verzepen. Als vetten en loog (in de juiste verhoudingen) reageren met elkaar, blijft er geen spoortje over van de loog, maar ontstaat zuivere zeep, met als als bijproduct glycerine. Dit is een weldaad voor de huid. In industrieel gemaakte zepen wordt de glycerine eruit gehaald om in andere cosmeticaproducten te stoppen.
Er bestaan verschillende manieren om zeep te maken. Bij de zogenaamde Cold Process methode worden vetten en loog vermengd tot de verzeping begint, en daarna niet meer opgewarmd of warm gehouden.
Op dat moment wordt het mengsel gekleurd en gegeurd en in een vorm of moule gegoten. Daarin moet het zo'n 24 uur of langer opstijven. Na het ontvormen en snijden van het zeepblok moeten de stukken nog ongeveer 4 weken rijpen of uitharden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zeep snijden

Niet altijd gaat snijden zo makkelijk als hier, het mes ging als door de (harde) boter. Of moet ik zeggen zachte kaas ?  Deze zeep noem ik Ocean: het stormachtige effect komt van een swirl-in-the-pot zoals dat zo mooi heet: zeepdeeg in twee potten verdelen, ééntje kleuren en weer bij de andere gieten, zonder verder nog te roeren. Zo gaat het in de moule.

Yin en Yang

Black and white soap. Yin en Yang. Het zwart is koolstofpoeder. Het gaat niet af, check. Schuimt lekker. Ingrediënten: Olijfolie, kokosolie, palmolie, ricinusolie, karitéboter, ruwe bijenwas. Geuren zijn rozemarijn, lavandin en een vleugje patchouli. Topzeep! Een echte zachte zomerzeep...

We gaan voor een zijdezachte kerst: bathmelts !

Kusjes-voor-je-huid. Echt makkelijk om zelf te maken. Dit heb je nodig: voor +/- 14 stuks: cacaoboter 160g- amandelolie 80g- sodabicarbonaat 200g - citroenzuur 100g- geurtje (enkele druppels EO vb lavendel) - kleurtje (of niet. deze zijn gekleurd met anattowortel. gebruik iets natuurlijks, en niet te overdadig) Alles goed afwegen op de keukenweegschaal (in gram.) Gewoon de kokosolie zachtjes smelten in een pot op het vuur, eventueel au bain mari. Dan een beetje laten afkoelen en al de rest, in volgorde zoals hierboven, eronder mengen met een klopper. Traag maar goed mengen ! In potjes, ijsblokvormpjes of cupcakes gieten, versieren als je wil. Denk erom dat de versiering ook in de afvoer kan terecht komen. Deze moet volgens mij gewoon oplosbaar of verwijderbaar zijn. Alles koel zetten om op te stijven, diepvries werkt het beste (niet laten bevriezen, 10 min max.) Elk potje is goed voor 1 of 2 badbeurten, gewoon in het warme water ploppen. Je komt er als herbor