Doorgaan naar hoofdcontent

wat is zeep?



Zeep is het resultaat van een chemische reactie tussen vet en loog. Vetten kunnen van dierlijke oorsprong zijn (vb ossewit of reuzel) of plantaardig (vb olijfolie). Loog is een oplossing van Natriumhydroxide in water. NaOH is een sterk basische stof, bij ons beter bekend als caustische soda.
Elk vet heeft een verschillende "verzepingsfactor", heeft dus meer of minder loog nodig om volledig te kunnen verzepen. Als vetten en loog (in de juiste verhoudingen) reageren met elkaar, blijft er geen spoortje over van de loog, maar ontstaat zuivere zeep, met als als bijproduct glycerine. Dit is een weldaad voor de huid. In industrieel gemaakte zepen wordt de glycerine eruit gehaald om in andere cosmeticaproducten te stoppen.
Er bestaan verschillende manieren om zeep te maken. Bij de zogenaamde Cold Process methode worden vetten en loog vermengd tot de verzeping begint, en daarna niet meer opgewarmd of warm gehouden.
Op dat moment wordt het mengsel gekleurd en gegeurd en in een vorm of moule gegoten. Daarin moet het zo'n 24 uur of langer opstijven. Na het ontvormen en snijden van het zeepblok moeten de stukken nog ongeveer 4 weken rijpen of uitharden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ho Ho Ho

  Een beetje uitleg over deze 7 zeepjes:   linksboven: Bananen nut slice met banaan, yoghurt en arganolie uit Marokko. Zonder veel geur of kleur. rechtsboven: Koffiezeep voor in de keuken, (of liever, cappuccino). Met zonnebloemolie en... koffie natuurlijk. Ruikt naar kruidnagel. midden rechts: Ronde bloemenzeep met rijstolie en roze klei. Erg vrouwelijk gegeurd. midden: Ocean black swirl : met zwart oxidepoeder voor het effect. Geurt naar ceder. Een echte mannenzeep! links onder: Pepermuntbloem met amandelolie. Een weldaad voor de huid. Ruikt naar anijs. onder: Ocean green swirl met groen oxidepoeder en arachideolie. rechts: Zouthart : enkel kokosolie en oerzeezout. Voor een grondige scrub. Met citronellageur.   Bijna alle zepen bevatten olijfolie, bio-kokosolie; palmolie, amandelolie of rijstolie, echte Callebaut cacaoboter, en niet te vergeten: bijenwas. Deze keer kwam de bijenwas rechtstreeks van de imke...

Dat zoete weertje was perfect voor de Suikeren Zondagmarkt.